17 Mayıs 2010 Pazartesi

Articles - Belirteçler

ARTICLES (Belirteçler)
A-an ayrı, the başka bölümde incelenecek. Önce belirtisiz olanlara değinelim.
● A/AN
A-an isimlerin önüne gelir ve onların bütün benzerleri içinden “ herhangi bir “ tanesi olduğunu belirtmeye yarar. Örneğin bir keçi sürüsünden hiç ayrım yapmadan bir tanesini seçelim. Bu seçtiğimiz keçi herhangi bir özelliği olmayan, bütün benzerleri içinden sadece herhangi biridir. Veya bir şey not almak için karşımızdan bir kalem istediğimizde, herhangi bir kalem istiyoruzdur. İngilizce’de isimleri kullanma ihtiyacı hissettiğimizde mutlaka onları genelleştiren ( herhangi bir anlamı veren ) bazı eklere ihtiyaç duyulur ve bu ekler İngilizce gramerinde “ Article ” diye adlandırılır.
Nasıl kullanıldığına gelince...
________________________________________
● İsimler sessiz bir harf ile başlıyorsa önüne (a), sesli bir harf ile başlıyorsa (an) getirilir.
Examples;

► a pencil (bir kalem)

► a book (bir kitap)
► a teacher (bir öğretmen)
► an apple (bir elma)
► an engineer (bir mühendis)
► an inspector (bir müfettiş)

________________________________________

● “ a ve an “ sadece isimlerin önüne gelir, sıfat veya fiilerin önüne kesinlikle gelmez. Ayrıca a veya an gelen isimler mutlaka tekil olmalıdır, çoğul isimler article almaz.

►a house

►an animal

►a go (yanlış, çünkü go bir fiildir)
________________________________________
● Sesli ve sessiz harf kavramı İngilizce'de kelimelerin yazılışı değil okunuşuyla ilgilidir. Örneğin "university" kelimesinin ilk harfi sesli olduğu halde okunuşu "yunivörsiti" şeklinde olduğu için başına a gelir. Veya "hour" kelimesinin ilk harfi sessiz olduğu halde "aır" şeklinde okunduğundan kelimenin başına an gelmesi gerekir.
► a university
► an hour
● İngilizce'de sayılamayan isimlerin önüne "a" veya "an" gelmez. İngilizce'deki sayılabilen ve sayılamıyan kelimelerin mantığı Türkçe'ye göre terstir. Örneğin Türkçe'de "bir bardak veya bir şişe su anlamında "bir su" diyebildiğimiz halde, İngilizce'de böyle bir kullanım yoktur.
a water (bir su olmaz)
a weather (bir hava olmaz)

Faydalanabildiğinizi umarım. Yorum veya mesaj eklerseniz ihtiyacınız olan şeyleri yayınlamaya gayret ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder