25 Ekim 2009 Pazar

Dil Öğrenirken Kaynak Seçme

Kaynak Seçme
İngilizce uluslararası bir dil olduğu için ve çok fazla öğrenci potansiyeline sahip olduğundan kendi başına ticari bir sektör haline gelmiştir. Buda beraberinde bu sektörden pay alma neticesinde sınırsız kaynağın yaratılmasına neden olmuştur. Sonuçta dil üzerinde o kadar çok çalışılmıştır ki bugün dünyadaki diğer bütün dillerden daha kolay bir şekilde öğretme teknikleri geliştirilmiştir. Binlerce, on binlerce gramer kitapları yazılmış, bir o kadar kaset ve CD'ler hazırlanmıştır. (Fakat kimsenin aklına sizleri yönlendirecek bir rehber kitap hazırlamak gelmemiştir!)
Bütün bunlar bir yerde aslında bu dili öğrenen için büyük bir avantajdır fakat ne yazıktır ki, bu aynı zamanda pireyi deve yapmamıza neden olmuştur. Bugün dili öğrenen kişi materyal içinde boğulmaktadır. O kitaptan bu kitaba, bu kasetten o kasete derken her şey dili öğrenen kişiyi yıpratır hale gelmiştir. Bir nevi servet içinde bir yokluk çekmeye başlarsınız ya; bu tıpkı öyledir. Kimsenin aklına bir kitap alıp, o kitaba yönelmek gelmez. Aslında aşağı yukarı bütün İngilizce öğretme amaçlı hazırlanmış kitaplar hemen hemen aynıdır. Farklı olan kapağının güzelliği, kağıdının kalitesi ya da yayınevinin adıdır. Bundan dolayı yapmamız gereken mümkün olduğunca az fakat kapsamlı sağlam kaynaklara yönelmek olmalıdır. Bu konuda seçtiğiniz rehber size yardımcı olacak nitelik ve kalitede olmalıdır. Aynı konuları, defalarca değişik kitaplardan çalışmak sizin işinizi zorlaştırır. Şimdilik yalnızca size sunduğumuz küçük kaynaklarla idare edin.
Değişik materyallere yönelerek dikkatinizi dağıtmayın. Derslerde size anlatılanı anlayın, onlar üzerinde yoğunlaşın. Size verilen bilgiyi lokma lokma ve zamanında yutmaya çalışın. Diğer kaynaklar ile ilgilenmeyin, başka insanlardan danışmanlık istemeyin. Tam olarak kendinizi rehberinize emanet edin ve rehberinizin seçmiş olduğu kitaplara odaklanarak günlük size aktarılan bilgileri algılamaya, geliştirmeye çalışın. Başta da söylemiş olduğum gibi bütün bunları yapabilmeniz için rehberinizi çok dikkatli seçmiş olmanız gerekir. Aksi taktirde ona nasıl güvenebilirsiniz ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder